Gyakran ismételt kérdések

Mi az a Domain név?
Az Internet valamely pontját (szerverét) azonosító karakter sorozat, mely általában utal az oldal tartalmára, illetve a cég vagy termék saját nevére.

Ki a Regisztrátor?
A domain nevek Nyilvántartója által felhatalmazott szolgáltató szervezetek valamelyike, amely a domain delegálással, regisztrálással és domain fenntartással kapcsolatos ügyeket intézi.

Ki az a Nyilvántartó?
A domain nevek legfőbb kezelője, aki őrzi, fenntartja és hozzáférhetővé teszi a domain nevekkel kapcsolatos adatokat. Magyarországon ilyen Nyilvántartó az ISZT (Internet Szolgáltatók Tanácsa)

Ki a domain igénylő?
Valamely domain delegálására igényt benyújtott szervezet vagy természetes személy (mint például Ön). Amennyiben az igényelt domain delegálásra kerül, domain használóvá válik.

Ki a domain használó?
Szervezet vagy természetes személy, akinek számára a domain delegálásra került, tehát domain használóvá vált.

Mi az új regisztráció?
Egy nem létezo, vagy éppen felszabaduló domain név lefoglalása.

Mi az átregisztrálás?
Egy másik Regisztrátor szervezetnél bejegyzett domain név átvitele egy másik Regisztrátorhoz, amelynek módja ugyanaz, mintha egy új domain nevet regisztrálna, és ugyanazok a dokumentumok is kellenek hozzá. Az átregisztrálást követően vállakozásunk az ehhez szükséges mindennemű ügyintézésben az Önök segítségére áll.

Mi a domain delegálás?
A domain név használatba adása egy szervezetnek vagy természetes személynek a Regisztrátor által elindított kérés (igénylőlap) alapján.

Mi a domain fenntartás?
A domain tulajdonosa számára nyújtott szolgáltatás, amelynek keretében a domain névvel kapcsolatos műszaki és adminisztratív adatokat a nyilvántartó és a Regisztrátor tárolja. A fenntartásnak általában díja van, amelyet a Regisztrátor határoz meg.

Mi a domain nyilvántartás?
A domain nyilvántartás a domain adatbázisban való szerepeltetés.

Ki az adminisztratív kapcsolattartó?
A Domainnel kapcsolatos adminisztrációs ügyekben a domain használó képviselője. Ha a domain névvel kapcsolatban változás következik be, akkor erről az adminisztratív kapcsolattartó kap értesítést.

Ki a technikai kapcsolattartó?
A Domainnel kapcsolatos műszaki ügyekben a domain használó képviselője. A névszerver (DNS) változtatás például technikai tevékenység.

Mi az igénylőlap?
A domain igénylő vagy domain használó cég vagy magánszemély azon adatait tartalmazó hivatalos irat, amely alapján a domain név használatára jogosult. Ezt az aláírt iratot a Regisztrátornak továbbítana kell a Nyilvántartó felé és a domain igénylonek öt éven keresztül meg kell őriznie.

Mi az a prioritás?
Magyar .hu domain név regisztrációjának esetében elsobbségi új regisztráció.

Milyen esetben kérhető a .hu domain név prioritásos regisztrációja?
Cég vagy szervezet esetében lehet prioritásos a domain név, amennyiben a rövidített elnevezése megegyezik az igényelt domain névvel, és ez a hivatalos okiratban is szerepel. Védjegyokirat rendelkezésre állása esetében magánszemély is érvényesítheti a prioritásos igényt.

Mennyi ideig tart egy .hu domain név regisztrációja?
Egy új nem prioritásos Magyar (.hu) domain név regisztrációja esetén a domain név a nyilvántartásba vételtol számított két hétig meghirdetési állapotban van. A meghirdetés lejáratát követő 1-2 napon belül válik bejegyzetté és ettől kezdve lehet elérni az Interneten.

Mi a védjegy?
Ha az igénylő a Magyar Szabadalmi Hivatalnál vagy az Európai Unió területén lajstromozott, a Magyar Köztársaság területére is kiterjedő oltalommal rendelkezik, így a domain név regisztrációját a védjegy alapján prioritással kezdeményezheti.

Mi a domain átirányítás?
Egy domain név másik domain névre (weboldalra) való mutatása (például ha a ztechwebhosting.hu domain név át van irányítva a ztech.hu-ra, így a böngészőbe mindegy, hogy melyiket kerül beírásra, a végeredmény ugyanaz.

Mi a domain parkoltatás?
Ha az megrendelt domain nevet kizárólag regisztráltatni szeretné, de használni semmilyen formában sem.Ebben az esetben biztosítva vannak a szükséges technológiai feltételek.(névszerverek).

Mi a Tanácsadó Testület?
A Magyar .hu Nyilvántartó mellett működő, felkért független szakértőkből álló bizottság, amely a .hu domain nevekkel kapcsolatos vitás kérdésekben dönt. A Tanácsadó Testület döntése megkérdőjelezhetetlen.

Mi az Alternatív Vitarendező Fórum?
A Regisztrátortól és a Nyilvántartótól független, alternatív vitarendezési szolgáltatást nyújtó internetes fórum, amelyet a Nyilvántartó vitás esetben felkérhet arra, hogy a domain regisztrációjával kapcsolatos kérelmek tárgyában a szabályok szerint járjon el.

Mikor kell a domain tulajdonosát módosítani?
Ha egy bejegyzett domain név jelenlegi tulajdonosa lemond a domain névről egy cég vagy magánszemély részére. Ha a domain név tulajdonosa változik, az új tulajdonosnak minden szükséges dokumentumot el kell küldenie cégünknek.

Nyilvánosak-e a domain nevek tulajdonosának adatai?
Igen, a nyilvánosságra hozatal minden esetben kötelező, a Regisztrátor a domain tulajdonosának a nevét, elérhetőségét, email címét köteles megadni a nyilvántartás során. Az adatok titokban tartására csak úgy van lehetőség, hogy az igénylő megbíz egy szabadon választott ügyvédi irodát, és egy azzal kötött szerződés keretén belül, az ügyvédi iroda a saját nevére regisztrálja a domain nevet.

Mi az IP cím?
Az IP cím az Internetes kommunikáció egyik alapja, ilyen számokon (például 195.70.34.65) keresztül találják meg a számítógépek egymás a hálózaton.

Mi a névszerver (DNS)?
Egy olyan szerver számítógép, amely a választott domain név és a hozzá tartozó IP cím egyértelmű megfeleltetését elvégzi és az domain névvel kapcsolatos számítógép kéréseket kiszolgálja (mint például: hol a weboldal? mi a levelezőszerver címe?). Amennyiben a szerver DNS nem muködik, hiába üzemképes az adott honlapot tartalmazó szerver, az oldal nem lesz elérhető. Azon ügyfeleinknek, akik nem rendelkeznek névszerverrel, vállakozásunk biztosítani tud ilyen szolgáltatást.

Mi a domain karbantartás?
Egy domain zavartalan muködéséhez alapkövetelmény, hogy az legalább 2 db névszerverben szerepeljen.Általunk nyújtott domain karbantartása tartalmazza a domain nyilvántartását, valamint a névszervereket (DNS) is.

Mi a Domain Authorization Code?
Nemzetközi domain nevek esetében minden domain névhez tartozik egy engedélyezési kód, amelyet az aktuális Regisztrátor köteles megadni a domain tulajdonosának. Ez a kód elengedhetetlen a domain név átregisztrálásakor.

Lehet-e ékezet a domain nevekben?
Igen, lehet. A magyar .hu és a nemzetközi .com és .net domain nevek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket is.

Ékezetek nélküli domain név ékezetes változatát is érdemes beregisztráltatni?
Igen, érdemes. Amennyiben az Ön domain nevének az ékezetes változata még szabad, célszerű azt is lefoglalni amíg más le nem foglalja Ön előtt.

Érdemes az ékezetes domain nevet beregisztrálni, ha az ékezet nélküli már foglalt? 
Igen, érdemes. Mivel az ékezet nélküli változatot működtető személy/szervezet hirdetéseinek egy része is hozzánk fog "megérkezni", mert a felhasználók többsége nem tudja, hogy különbség lehet az ékezetes és az ékezet nélküli tartalom alatt. Azonban számítani kell arra, hogy a külföldi felhasználók billentyűzetén nincsenek ékezetes karakterek, így számukra ezen címek beírása nehézséget okozhat, ezért csak ékezetes címen nem célszerű honlapot
működtetni, ha külföldi látogatókra is számítunk.

Mit tegyek, ha az általam kiszemelt domain név foglalt, és nincs rajta tartalom sem?
Rengeteg domain nevet értékesítési céllal jegyeztek be, elképzelhető, hogy az Ön által választottat is. Forduljon hozzánk és mi segítünk "kinyomozni", hogy miért nincs tartalom a honlapon és eladási szándéka van-e a jelenlegi tulajdonosnak. Ha a domain név egy Ön által tulajdonolt védjeggyel azonos, akkor érdemes szintén hozzánk fordulnia, mert vannak jogi lehetőségek, amellyel a domain nevet megszerezheti.

Kell-e tartalomnak tartoznia a domain névhez?
Nem. Egy domain nevet későbbi felhasználás céljából is regisztrálhatunk, azonban a .hu domain tartományra vonatkozóan más a szabályozás. A .hu címekre az ISZT által azonnali használat van előírva, de elegendő, ha a domain névhez akár egyetlen email cím is tartozik, mert ez is használatnak minősül! A továbbértékesítés céljából bejegyzett címekkel azonban vigyázni kell, mert a 2005. március 1-től érvényes szabályozás alapján könnyen elveszíthetjük a nevet, ha meggondolatlanul kínáljuk fel eladásra.

Honnan tudom meg az internetem le- és feltöltési sebességét?

Speedtest.net Mini requires at least version 8 of Flash. Please update your client.
 

 
       
       
       
       
       
       
     
       
       
     
       
     

Az Ön adatai :

IP